Ayrıntılı Kolay Tarhana Yapımı
Ayrıntılı Kolay Tarhana Yapımı
MALZEMELER
3 kg.domates
2 kg.soğan
2 kg.kırmızı biber
1 kg.süzme yoğurt
1 kg.haşlanmış nohut
Tarhana otu (Daha çok Ege’de bulunan bir ottur, diğer yörelerde pek bilinmiyor)
Tuz
Hava serinse 1 tatlı kaşığı kuru maya (Sıcaksa mayaya gerek yok)
Aldığı kadar un
Ana malzemelerimiz, kırmızı biber, soğan, domates, nohut (ben dondurucudan çıkardım),süzme yoğurt ve tarhana otu.( tarhana otu yerine nane de koyabilirsiniz)
Sırasıyla tencereye nohut,iri doğranmış soğan, kırmızı biberler ve domatesi döşedim. En üste yıkadığım bir demet tarhana otunu koyup, elimle hafif bastırdım. Pişirmek için büyük bir tencere seçmeniz yerinde olur. Üzerine 1 çay bardağı su ekledim ki, hemen dip tutmasın. Kısık ateşe koyup 2 saat kadar pişirdim. Bunu düdüklü tencerede 30 dakika pişirerekte yapabilirsiniz.Ocaktan indirip, ılıyana kadar bekleyin. Ilıdıktan sonra üzerinden tarhana otunu alıp attım. Ot bütün kokusunu sebzelere vermişti. Tencerenin dibinde biriken suyu ayrı bir yere süzdüm. Bu suyu sakın atmayın. Ben bu suyu çorbalara katıyorum. Suyu pet bardaklara koyup dondurdum. Lazım oldukça çıkarıp kullanıyorum. Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Suyunu süzdüğümüz sebzeleri blenderdan geçirdim. Püre haline gelince geniş bir leğene döktüm. Tuzunu yemeğe attığımız tuzdan daha fazla attım. Yani biraz yoğun bir tuz tadını hissetmeniz lazım. Mümkünse kaya tuzu kullanın. Bir tatlı kaşığı instant veya kuru maya attım. (Havalardan emin olamadığım için hemen ekşisin diye maya kullandım. Çok sıcak havalarda buna gerek yok.) 1 kg. süzme yoğurdu ilave ettim. Azar azar un ilave ederek poğaça hamuru kıvamında bir hamur yoğurdum. Üzerini örtüp ılık bir yerde mayalanması için bir gün kadar beklettim.
Mayalanan hamuru, ara sıra yoğurarak 2 gün boyunca bekletin. Bunu hamur biraz daha ekşisin, tarhana tadı otursun diye yapıyoruz.2 günün sonunda tarhanayı pamuklu bir bezin veya torbanın içine dökün, ağzını toparlayın. Üzerine ağırlık da konulabilirmiş ama ben koymadan akşamdan sabaha kadar beklettim.Ertesi gün sabah güneş gören bir yere çarşaf serdim. Tarhanayı parça parça serdim. Üst kısım biraz kuruyunca ters çevirdim. Tersi de kuruyunca bu kez elimle bir kaç parçaya böldüm, yine kurumasını bekledim. 2 saat sonra yeniden elimle ovaladım.En son bir kısmı kuru, bir kısmı nemliyken, tarhanayı içeri aldım ve azar azar mutfak robotundan çektim. Hamur çok ıslak kalmış yeterinde kurumamışsa robottan çekerken yeniden birleşerek hamur halini alabilir. Bu az kuruttuğunuz anlamına gelir. Kolay kolay parçalanmıyor, küçük taneler olmuyorsa çok kurutmuşsunuzdur. Bu kez robot çalışırken 1-2 yemek kaşığı kadar su ilave edip yeniden çekebilirsiniz.
Robottan çektiğim kısmı bir elekten eledim. Üstte kalan iri parçaları yeniden robota aldım, diğer çekilmemiş kısımlarla beraber tekrar çektim. Benim en zevk aldığım kısım burası oldu. Hepsini çekince tarhanayı geniş bir tepsiye veya bir bez üzerin döküp yaydım. Güneş gören bir yerde, ara sıra karıştırarak 1 gün kadar beklettim. Çok sıcak havalarda son kurutma işlemini gölge bir yerde yapın ki, tarhananız ağarmasın.
Kuruyan tarhanayı cam bir kavanoza koyun. Veya bez bir torbaya koyup poşetleyin. Serin bir yerde saklayın. Afiyet şifa olsun. ALLAH ağız tadıyla sağlıkla yememizi nasip etsin. Bizleri çok şükreden kullarından eylesin. (amin)
Tarifi için cahidesultan.net ‘ e Teşekkürler